Pistolskytte

Pistolskytte

Som tävlingsskytt finns det utrustning som du måste ha och sådan som är bra att ha. Vilken utrustning du väljer är mycket upp till dig själv och dina preferenser samt budget. Ögon- och hörselskydd är obligatoriskt att bära under både träning och tävling.

Dynamiskt skytte är en materialsport och initialt kostar utrustning och tillbehör rätt mycket pengar. Som nybörjare kan du låna hölster och magasinhållare och det är först när du känner att sporten är något du vill satsa på som det kommer att gå åt en hel del pengar.

Nedan kommer vi att gå igenom utrustning och tävlingskategorier som gäller för dynamiskt pistolskytte.

 

Inom dynamiskt skytte är det vapnet som avgör i vilken division du tävlar i. Det som skiljer är kaliber, magasinstorlek samt om du kan använda ett modifierat vapen eller inte

 

Divisioner

I Sverige tävlar vi i 5 olika divisioner, produktion, classic, öppen(open), revolver samt standard

 

 

Produktion

Produktionsklassen skjuter med vapen som är minimalt modifierade, du kan ta ett godkänt produktionsvapen direkt från lådan och tävla med det. Kalibern man skjuter med är minst 9x19mm. Du får också ha maximalt 15 skott i magasinet. Godkänd modifiering är att man kan byta till fiberoptiska riktmedel och tejpa kolven. Bara de vapen som publiceras på IPSC:s hemsida får användas i produktionsklassen.

 

Exempel på produktionsvapen:

 

            Smith & Wesson M&P        CZ 75 SP-01 Shadow

                               Smith &Wesson M&P                                  CZ 75 SP-01 Shadow

 

 

Classic

I Classic skjuter man med vapen som väsentligt liknar en Colt 1911. Magasinen i denna klass får bara vara enkelradiga och laddas med maximalt 10 skott oavsett kaliber. Dammskydd får inte vara längre än 75mm.

 

Exempel på classicvapen:

 

              Tanfoglio X2             Kimber 1911

                                          Tanfoglio X2                                                           Kimber 1911

 

 

Open

Alla typer av grovkalibriga pistoler och revolvrar kan användas i openklassen. De flesta som skjuter i openklassen utrustar sina vapen med rekyldämpare och optiska riktmedel. Klassen har väldigt få begränsningar på hur vapnet får se ut, magasinet får dock vara maximalt 170mm långt.

 

Exempel på openvapen:

 

           CZ TS CzechMate                STI Grandmaster 1911                    

                                CZ TS CzechMate                                      STI Grand Master 1911

 

 

Revolver

Alla revolvrar med minsta kaliber om 9mm får användas i revolverdivisionen, du får dock skjuta max 8 skott innan du måste ladda om. De flesta som skjuter revolver har någon form av snabbladdare med sig. Inga extra sikten är tillåtna

 

Exempel på revolvrar:

 

              Smith & Wesson 686             Ruger GP 100      

                               Smith & Wesson 686                                                                Ruger GP 100

 

 

Standard 

I standard skjuter man med grovkalibriga vapen med en minsta kaliber av 9x19mm, optiska riktmedel och kompensatorer är inte tillåtna, däremot kan du montera pipvikter. Vapnet med tillhörande magasin måste få plats i en låda med dimensionerna 225x150x45mm. Är vapnet för stort för lådan flyttas du till openklassen.

 

Exempel på standardvapen:          

         STI Edge               Tanfoglio Limited Custom HC    

                                 STI Edge 40 S&W                                          Tanfoglio Limited Custom HC

 

 

 

 

Övrig utrustning

 

Hörselskydd

Det är på ditt ansvar att du har adekvata hörselskydd, öronpluggar är för klena och tar bort för lite skadligt ljud. Därmed har man egentligen två alternativ, standardkåpor eller kåpor med medhörning, kallas även för aktiva hörselskydd.  Standardkåpor är billiga och gör sitt jobb väl. Hörselskydd med medhörning har den fördelen att du hör allt normalt ljud som vanligt medan det skadliga bullret filtreras bort. Naturligtvis har finesser sitt pris. Standardkåpor kan kosta från 200Kr medans de med medhörning kanske börjar vid 1200Kr. När du väljer hörselskydd är det viktigt att titta på vad de skall användas till. Skjuter man bara utomhus kanske ett par tunnare hörselskydd räcker, skjuter du även inomhus kanske du behöver ett par med extra mycket dämpning. Peltor Optime serien har till exempel dämpning från 26dB i Optime I serien till 35dB i Optime III serien. För lite djupare information kan ni läsa följande test av aktiva hörselskydd. Eller denna test

 

Exempel på hörselskydd:

 

 

                  

                  Peltor Optime III                                            Peltor Tactical XP               

 

 

Skyddsglasögon

Att köpa skyddsglasögon är kanske inte den lättaste saken i världen! Det finns en uppsjö med olika varianter och de finns i prisklasser från ca 100Kr upp till ca 4000kr.  Inom det dynamiska skyttet skjuter vi ofta på förkortade skjutavstånd, detta innebär att enligt SäkB 2015 rekommenderas skyddsglasögonen uppfylla SS-EN 166 eller motsvarande standard. Tänk på att ju plattare/smalare skalmarna är desto mindre ljud fortplantas via dem till hörselgången!

För dem som absolut vill ha slipat glas finns det ett flertal olika varianter att välja mellan, de olika tillverkarna av skyddsglasögon har löst saken på flera olika sätt, här är ett exempel. Kostnaden för att få slipat glas i dessa är ca 1000kr inkl reflexskydd och då tillkommer naturligtvis själva skyddsglasögonen. Själva insatsen U-Rx passar i utvalda Oakley glasögon samt skyddsglasögon från ESS.
Ta med kitet inklusive de speciella instruktioner ni får till optikern och ni bör få fungerande skyddsglasögon!
Synsam i Östersund har visat sig vara väldigt proffesionella och tillmötesgående både vad gäller skytteglasögon samt progressiva linser.

 

Exempel på skyddsglasögon:  

              

                    Oakley Ballistic                                                       Ess Crossbow 

 

 

Bälte

Din rigg (hölster, bälte och magasinhållare) kan se ut nästan hur som helst. Bältet bör dock vara hyfsat stabilt så det orkar bära vikten av ditt vapen samt magasin. Många väljer att använda ett tvådelat bälte där det inre bältet håller upp dina byxor fastsatt i minst 3 hällor och det yttre din utrustning, fördelen är att du kan ta av dig bältet utan att byxorna ramlar ner.

 

Exempel på bälten:

CR Speed                  Double Alpha  

                        CR Speed                                                           Double Alpha 

 

 

Hölster 

Hölster kommer i två utföranden, produktionshölster och snabbhölster. Produktionshölster är sådana som bärs på utsidan av ditt bälte och är format efter ditt vapen. Vanligt är också att dessa hölster täcker både pipa samt avtryckaren. Snabbhölster är utformade så att pistolen oftast bara hålls fast med hjälp av varbygeln. Snabbhölster är som regel mycket dyrare än produktionshölster.

 

Exempel på hölster:

DAA Low-Ride               Race Master                              

  DAA PDR Low-Ride                                 DAA Race Master

 

 

Magasinhållare

Det finns en uppsjö med magasinhållare att välja mellan. Som nybörjare bör du räkna med att ha minst tre magasinhållare att börja med. En lång station kan kräva att du skjuter minst 32 skott, om ett magasin krånglar eller att plåtmålen inte vill falla så kommer du inte att ångra att du har många magasin.

 

Exempel på magasinhållare:

 

Magnetisk magasinhållare          

    Magnetisk hållare                                  DAA Racer magasin

 

 

 

Övriga prylar som man kan fundera på är:

Skor! Kanske ett par icebuggs med dubbar, greppar bra

Knä och armbågsskydd

Portabel stol, det är jobbigt att stå under tävlingarna

Väska!

Regnkläder

Myggolja (extremt viktigt)

Vatten

Regelbok (bör alltid finnas i packningen)

Timer/skotträknare